Aile ve Bölge, Çocuğun Zihinsel Gelişimini Etkiliyor

Atatürk Üniversitesi Eğitim  Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, batıda yetişen ve  sosyo-ekonomik seviyesi yüksek bir çocukla Hakkari’de zor şartlarda yaşayan bir  ailenin çocuğunun zihinsel gelişimleri arasında farklılar olduğunu belirterek,  “Bu gelişimi beslenme, eğitim, anne ve babanın eğitim seviyesi gibi birçok  faktör etkiliyor. O yüzden farklı bölgelerdeki çocuklar bu eğitim sürecinden  farklı farklı etkilenecekler” dedi.
Gençdoğan, ilkokula başlayan 66 aylık çocukların zeka gelişimlerinin 6 yaşına kadar çok hızlı geliştiğini söyledi. 66  aylık bir çocuğun zihinsel gelişiminin bilgiyi kavramadan ziyade daha çok oyun  oynamaya eğilimli olduğunu belirten Gençdoğan, 6 yaşındaki bir çocuğun bilgiyi  kavrama noktasında dikkatini toplama süresinin daha uzun olduğuna dikkati çekti.
Zihinsel açıdan bakıldığında çocukların 6 yaşın sonuna kadar  dikkatlerinde artış görüldüğünü anlatan Gençdoğan, şöyle devam etti:
”Çocukların 5 yaşından 6 yaşına doğru dikkatlerinde daha uzun süreli bir  algılayış görülüyor. Ancak bu algılayışın en üst seviyesi 6 yaştır. Bu yaşta  dikkat toplamaları doruk noktasındadır. 5,5 yaş ile 6 yaş arasında bir süreç  vardır. Bu süreçte dikkat farklılığı vardır. Çünkü ara bir dönem, bu gelişim hala  sürüyor. 6 yaşında zihinsel gelişim en üst düzeye ulaşırken 5,5 yaşındaki bir  çocuğun ders dinlemesi, derse yoğunlaşması biraz zor oluyor. 6 yaşındaki bir  çocuğa yarım saatte vereceğiniz dersi 5,5 yaşındaki çocuğa bir saatte ancak  verebilirsiniz. Çünkü bu yaştaki çocuğun zihin gelişimi, bilgiyi kavrama  seviyesine henüz ulaşamamıştır, dikkatini veremez. Çocuk bu yaşta daha çok  dramatik oyunlara yoğunlaşır. Bu yaşta çocuk büyüklük, uzunluk, kısalık, renkler  gibi özellikleri birbirinden ayırırlar.”
         
”Çocukların zeka gelişiminde bölgeler arasında farklılık görülebilir”
Türkiye’de doğu ile batıda yetişen, sosyo-ekonomik düzeyi farklı olan  çocuklar arasında zeka gelişimi noktasında büyük farklılık görülebildiğini ifade eden Gençdoğan, şunları kaydetti:
 ”Batıda yetişen ve sosyo-ekonomik seviyesi yüksek bir çocukla Hakkari’de  zor şartlarda yaşayan bir ailenin çocuğu arasındaki zihinsel gelişim arasında  farklar var. Bu gelişimi beslenme, eğitim, anne ve babanın eğitim seviyesi gibi  birçok faktör etkiliyor. O yüzden farklı bölgelerdeki çocuklar bu eğitim  sürecinden farklı farklı etkilenecekler. Eğitim seviyesi yüksek anne ve babaların çocukları bu eğitim sürecinde daha şanslılar. Yapılan uygulamada ilk etapta  çocuklarla oyun oynanacak, ilk 3 ay oyun eğitimi var. Okuma-yazma öğrenmede  zorlanacaklar. Bir de sınıf öğretmenleri bu derslere girecekler, bu da ayrı bir  sorun.”
Gençdoğan, son yapılan araştırmalarda şu anki çocukların zeka seviyelerinin daha önceki kuşak çocuklarına göre 10-15 puan daha ileride  olduklarına dikkati çekerek, ”5 yaşla 6 yaş çocukları bir arada okuyacaklar. Bu  da çocuğun psikolojisini etkileyebilir. Bu yaştaki çocuk açısından baktığımızda  objeleri kavramaya çalışırlar. Saat ve zaman kavramını çok algılayamazlar. Daha çok 6 yaşında zaman kavramaya başlar, sezebilir ancak zaman kavramını tam oturtamaz. İçinde, dışında, arkasında, önünde gibi kavramları algılarlar” dedi.
Bu yaştaki erkek çocukların daha hareketli, oyunlara eğilimli olduğunu  belirten Gençdoğan, ”Bu çocukları 20 dakika sırada oturtamazsınız. Ailelerin de  çocuklarını evde desteklemeleri gerekiyor, ancak öğretmenlerin yardımıyla”  ifadelerini kullandı.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*