
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de bilgisayar kullanma yaşı ortalama 8 oldu. Çağımız bilgisayar ve internet çağı. Doğru kullanıldığında yararları tartışılmaz olan bilgisayarlar, yanlış kullanımda büyük zararlar da verebilmektedir.
Bilgisayarın faydaları neler?
Çocukların yaşlarına uygun, şiddet ve saldırganlık içermeyen, daha çok zeka gelişimini destekleyen bilgisayar oyunlarını, anne-babaların denetiminde ve onların uygun gördükleri süre içinde oynamasının, çocukların zihinsel gelişimine olumlu destek verdiğini söyleyebiliriz.
Özellikle okul çağında çocukların oyunun yanı sıra ödevlerini internetten araştırması onların araştırmacı ruhunu geliştirir.
Bilgisayar konusunda deneyimlerinin artması teknolojiyi sevmelerini sağlayacaktır.
İyi eğitim yazılımları; çocukların temel becerilerini -okuma, yazma gibi- geliştirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, daha üst düzeyde neden-sonuç ilişkisini anlamalarında, üst düzey problem çözme, yaratıcı düşünme gibi becerilerini geliştirmelerinde de etkili olabilir.
Bilgisayarın zararları neler?
- Bilgisayarın yanlış kullanımının en önemli zararı “bağımlılık”tır.
- Bilgisayarın başında, onun hareketli ve renkli ekranında zaman algısını kaybeden çocuklar gerçek dünyadan uzaklaşır ve diğer uyaranlar cazibesini kaybeder.
- Oyun oynamak veya internete girmek için uykusunu veya ödevlerini ihmal eder, zamanının çoğunu bilgisayar başında geçirir.
- Bilgisayar kullanımını gerçek yaşamın yerine alan çocukta sosyal yalnızlık, sosyal problemler, içe kapanma gibi sorunlar gelişir.
- Şiddet ve vandalizm içeren oyunlar çocukları şiddete eğilimli hale getirir.
- Bilgisayarın fazla kullanılması göz sağlığını bozar.
- Bilgisayar başında geçirilen zaman çocuğun açık havada serbestçe oynamasına engel olarak kas gelişiminin sağlıklı gelişememesine neden olur.
- Bilgisayar başında yenilen abur cubur ve hareketsiz geçirilen zaman obeziteye neden olabilir.
- Oturma bozuklukları ve mouse – klavye kullanımına bağlı eklem rahatsızlıkları gelişir.
Bilgisayar Kullanımını Faydalı Hale Getirmek İçin Anne – Babalara Düşen Görevler
- Bilgisayar ve internette geçirecekleri süreyi belirleyin ve bu süreyi aşmasına izin vermeyin. Kurallarınız net olursa ve çocuk bunu alışkanlık haline getirirse zorluk yaşamazsınız.
- Yaşlarına uygun eğitim programları ve bilgisayar oyunları alın.
- Belli bir bilince ulaşana kadar bilgisayar başında geçirdiği süre kadar yaptığı çalışmaları da denetim altında tutun.
- Çocuklara eğitici yazılımlar alın.
- Çocuğun bilgisayarda yaptığı çalışmaları onunla paylaşın.
- Bilgisayar kullanıcısıysanız evde gereğinden fazla bilgisayar başında zaman geçirmeyerek çocuğunuza olumlu örnek olun.
- Çocuğunuz internet kullanıyorsa onun için uygun olan sitelerin listesini belirleyerek girdiği siteleri kontrol altına alın.
Bilgisayarı Yasaklayalım mı?
Bilgisayarı toptan yasaklamanın bir yararı yok.
Çocuklarla bilgisayar ve internet konusunda sohbet edilmeli, burada okudukları ya da gördüklerinin yanlış olabileceği, bilgiyi tartışmak gerektiği, yararlı ve zararlı yanları anlatılmalı.
Bilgisayar karşısında iki saati aşmamalı.
Filtreleme programları kullanın.
Çocuklarınızın size bir şeyler öğretmesine izin verin. İnternet ortamında neler yaptıklarını, kimlerle tanıştıklarını size göstermelerini isteyin.
Bilgisayarı yetişkinlerin takip edebilecekleri ortak kullanım alanlarına koymak, herkese bir bilgisayar yerine mümkünse tüm ailenin aynı bilgisayarı paylaşması da sınırlama açısından yararlı.
Aile bireylerinin birlikte katılabilecekleri geziler, sosyal, sportif etkinlikler, çeşitli hobiler, kitap okuma alışkanlığı, aileyle ilgili çeşitli görev ve sorumluluklar da çocuğu kolaylıkla bilgisayardan uzaklaştırır.
Daha baştan belli zaman dilimlerinde ve belli bir süre için internet kullanımı alışkanlığını kazandırmalısınız.
Çocuklarda Tablet kullanımı
Okul öncesi dönemde tablet ve bilgisayarlarla tanışan çocuklar bunların 3 boyutlu hareketli dünyasına alışır ve okul döneminde uyaran eksikliği problemi yaşayarak öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunları yaşayabilmektedirler.
Kısa dönemde boyun – baş ağrısı problemleri yapabilirken, ilerleyen dönemlerde duruş bozuklukları ve kireçlenmeye neden olur.
Özellikle şekil – zemin algısı gelişmeyen bebeklerde gelişim geriliğine ve algısal motor gelişimini olumsuz etkileyebilir. Erken yaşta kullanımı sosyal gelişimi olumsuz etkileyebilir. Çocukların içe kapanmasına, yalnızlaşmasına neden olur.
Uzun kullanımda otizm ve otizm benzeri belirtiler görülebilir.
Çocuğumuza Tableti Nasıl Kullandırmalıyız?
0 – 2 yaş döneminde çocuğunuza kesinlikle tablet kullandırmamalısınız.
2 – 6 yaş dönemi arasında seyrek zamanlarda, oldukça az kullanması, hatta mümkünse hiç kullanmaması;
6 – 8 yaş döneminde akademik zamanı ve görevleri dışında günde yarım saat anne – baba denetiminde kullanılabilir.
8 yaşında büyük çocuklarda ve ergenlerde tablet kullanımı günde bir saati geçmemelidir ve bu kullanım için de belirli kurallar konulmalıdır.
Göz problemlerine ve duruş bozukluklarına neden olması, sosyal içe dönük yapıya ve yalnızlığa sebebiyet vermesi yine bu dönem çocukları için önemli zararların başında gelmektedir.
Bir yanıt bırakın