
Günümüzde çocukların bebeklikten itibaren kullanmaya başladıkları telefon ve tabletlerin yeni tehlikesi olan, özellikle whatsapp üzerinden yayılan fakat internette de pek çok içeriği olan ve çocukları intahara kadar sürükleyen MOMO adlı oyunla ilgili farkındalık kazandırmak isteriz.
Çağımızın hastalığı internet bağımlılığı ama daha da tehlikeli olan çocuklarımızın izlediği içerik. Sosyal medya kullanımında kısıtlamanın yanı sıra içerik kontrolü de çok önemli‼ Çocuklarımızı “nasıl olsa Youtube‘dan çizgi film izliyor” diye tablet veya telefonla başbaşa bırakmamalıyız. Çocuklarımızın izlediği içerikleri kontrol etmek hayati önem taşımakta. Belli bir yaştan sonra çocuklarımızın sosyal medya kullanımını engelleyemeyiz ama eğitici ve öğretici programlar seyretmesini sağlayabiliriz ve bu konuda çocuklarımızı bilgilendirebiliriz…
Momo karakteri, sosyal medya aracılığı ile çocuklara hızla yayılıyor. Youtube’da çocuk programlarının arkasına reklam gibi Momo görüntüsünün yerleştirildiği görülüyor. Özellikle çocuklara evde kesici aletleri nerede bulabilecekleri söyleniyor ve aynı zamanda “babanın garajında” ya da “annenin mutfağında” gibi çeşitli yönlendirmelerde bulunuyor. O kesici aletlerle çocuklara ne yapması gerektiği anlatılıyor ve gösteriliyor. “Eğer bileğinde kırmızı şeyler çıkmaya başladıysa doğru yapıyorsun” gibi yönlendirmeler yapıyor. “Dediklerimi yapmazsan gece uyuduğun zaman gelip seni bulurum” gibi tehdit edici mesajlar veriyor. Özellikle Momo karakterinin WhatsApp mesajlarında, Youtube videolarında, peppa pig çizgi filminde ve Minecraft oyununda çıktığı da söyleniyor.
Depresyona yatkın veya depresyon yaşamakta olan çocukların bu oyunları oynamaya yatkın olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle ailelerin çekingen çocuklara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Korkunç yüzüyle ne olduğu anlaşılmayan Momo, WhatsApp üzerinden kullanıcılara şiddet içerikli fotoğraflar veya tehdit içerikli mesajlar gönderiyor.
Momo’yla ‘konuşan’ 7 yaşındaki bir çocuğun okul arkadaşlarına bebek benzeri yaratıkların uykularında onları öldüreceğini söylemesinin ardından İngiltere’de de Momo alarmı verildi. Peki nedir bu MoMo?
Soluk bir cilt, fesat bir gülüş ve patlak gözler. Mesajlaşma platformu WhatsApp üzerinden yayılan bu yüzü giderek daha fazla kişi tanımaya başladı. Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunla olan benzerliği ise endişeye neden oluyor.
Şiddet içeren fotoğraflar ve tehditler
Meksika’da internet üzerinden işlenen suçları soruşturan polis birimi Momo’nun bir sosyal medya grubu olarak başladığını açıklıyor:
“Birçok kullanıcı Momo’ya mesaj attıklarını ve geriye mesaj olarak şiddet içeren fotoğraf geldiğini söylediler. Bazıları tehdit içeren mesajlar aldıklarını ve hatta bazıları da kişisel bilgilerinin açıklanacağı konusunda tehdit edildiklerini söylüyor.”
Meksika siber suçlar polisi, Twitter üzerinden ülke vatandaşlarını Momo oyununa katılmama konusunda uyarı yayımladı. Ancak oyun Latin Amerika sınırlarını çoktan aşarak, ABD, Fransa ve Nepal’e kadar yayılmış durumda. İspanya polisi de konu ile ilgili devreye girerek, sosyal medya kanalları üzerinden gelecek absürt oyun davetlerini görmezden gelme konusunda uyarıda bulundu. Tıpkı Meksikalı meslektaşları gibi İspanyol polisi de Twitter mesajları aracılığıyla konu ile ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyor. Ancak tüm bu uyarılara karşın Momo’nun ne olduğuna ve nasıl ortaya çıktığına dair halen kesin bir bilgi bulunmuyor.
Momo ile ilgili kesin olarak bilinen tek şey, Japonya(+81), Kolombiya (+52) ve Meksika’da (+57) ülke uzantılı üç ayrı numaranın oyunla ilişkilendirilmiş olması. Kullanılan fotoğraf ise Japonya’da bir sergiden elde edilmiş. Artık Momo olarak bilinen bu korkunç yüz, söz konusu sergide yer alan bir “kuş kadın heykeline” aitti. Vanilla Müzesinde 2016 yılındaki sergide görücüye çıkan “Momo” etkinliğin en çok ilgi çeken işlerinden biriydi. Birçok kişi onunla çekilen fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştı ve bu şekilde de Instagram’da yayıldı. Meksika polisi, bu sırada bir kişinin Instagram’da rastladığı fotoğrafı kestiği ve Momo karakterini yarattığı görüşünde.
Tehlikeler neler?
Akıllardaki kaçınılmaz soru ise Momo oynamanın ne gibi tehlikeler barındırdığı.
- Kişisel bilgileriniz çalınabilir
- Şiddet öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor
- Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor
- Kişilerden zorla para elde edilebiliyor
- Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor
Yeni Mavi Balina mı?
Momo oyunu hali hazırda 2017’den bu yana birçok genç intiharı ile ilişkilendirilen Mavi Balina ile karşılaştırılmaya başlandı.
Rusya’da yaratılmasına karşın Mavi Balina oyunu kısa sürede sosyal medya aracılığı ile dünyaya yayılmıştı.
Tablet, telefon, internet gibi teknolojinin hayatımıza bu kadar yoğun olarak girdiği bu dönemde çocuklarımızı mutlaka sınırlandırarak girdikleri internet programları ve oyunları yakından takip etmenizi öneririz.
Bir yanıt bırakın