
MİLLİ Eğitim Bakanlığı ( MEB) öğrencilerin il bazında gelişimlerini takip edip, okul bazlı eğitim durumlarını ölçmek ve eğitimi etkileyen faktörleri ortaya çıkarmak için “ölçme değerlendirme merkezleri” kuracak. Her öğrenciye kazanımları edinme düzeyi, eksik öğrenmeleri ve ihtiyaç duydukları eğitimlere yönelik karneler verilecek.
MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre bu merkezler Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ile Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması’na (TIMSS) rakip olacak “Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi” ile PISA’ya göre daha geniş bir katılımın sağlandığı “Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” (ABİDE) çalışması yürütecek.
Bu kapsamda bakanlık, 81 ilde kuracağı ölçme değerlendirme merkezleri ile örgün eğitim kapsamında öğrencilerin akademik gelişimlerinin izlenebilmesi, öğrenme eksikliklerinin tespit edilmesi için öğrenci, veli ve eğitimcilere geri bildirim verilmesine olanak sağlayacak. Bu yıl 25 ilde açılacak merkezler, 2019’a kadar diğer illerde de kurulacak.
2016’da ilk kez uygulanmaya başlayan ABİDE çalışması, kurulacak merkezler ile tüm öğrencilere uygulanacak. Çalışma ile il düzeyinde öğrenme çıktıları, çıktıları etkileyen faktörler, bu faktörlerin öğrenmeyi etkileme düzeyleri ortaya çıkarılacak.
Öğrencilerin neden başarısız olduğunu öğretmenler araştıracak.
Türkiye genelinde MEB’e bağlı olarak ‘Ölçme Değerlendirme Merkezleri’ kuruluyor. Şu an bütçe nedeniyle 20 ilde çalışmalara başlanırken bu merkezlerde deneyimli uzman ve öğretmenler aracılığıyla analizler yapılacak, başarı ve başarısızlık durumlarının nedenleri araştırılacak.
MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde, en geç 2018’in sonuna kadar bütün illerde kurulacak merkezler sayesinde her bölgenin kendini değerlendirmesi, daha nitelikli eğitim politikalarının ortaya çıkması planlanıyor.
Hürriyet’teki habere göre MEB yetkilileri konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “TEOG, açıköğretim ortaokulu ve lisesi sınavlarını yine bakanlık merkezden yapıp sonuçlarını açıklayacak ama iller bunları değerlendirecek. İllerinde bir başarısızlık varsa bu neden kaynaklanıyor, bakacak. Ayrıca merkezler kendi deneme sınavlarını düzenleyebilecek.
ÖĞRETMENLERİ EĞİTECEĞİZ Şu an Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan fonla Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere 20 ilde çalışmalara başlandı. İstenilen düzeyde kaynak gelirse 2017 sonuna, gelmezse 2018’e kadar gelmek zorunda, bu işi yapacağız. Merkezlerde çalışacak öğretmenleri belirliyoruz, özellikle ölçme ve değerlendirme alanında yüksek lisans yapmış ya da kurs almış olanlara öncelik veriliyor. Bu öğretmenleri bakanlık olarak eğiteceğiz.”
Kaynak: HaberTürk/Hürriyet
Bir yanıt bırakın