
Okul bitti tatil başlıyor ve sosyal medyada bol bol karne fotoğrafı göreceğiz. Çocuklarımızın başarısıyla gururlanıp seviniyoruz, ancak karne fotoğrafı paylaşmanın maddi ve manevi sakıncaları var. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu belgeler üzerinde çocukların kimlik bilgileri ile bununla bağlantılı kişisel bilgilerinin bulunduğunu belirterek, art niyetli kişilerin bunları, öğrenci ve velilere zarar verecek şekilde kullanabilecekleri konusunda uyarıyor. Konuyla ilgili uzman kişilerin yorumları ve uyarıları da benzer özellikler taşıyor.
Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, “Çocuklarınızın notlarını sosyal medyada paylaşımı hem başarılı hem başarısız çocukları ruhsal yönden ve kişilik gelişimi ve ruh sağlığına büyük zararlar vermektedir. Anne ve babaların geçmişte karşılanamamış narsistik ihtiyaçlarını çocukları üzerinden tamamlama hırsı günümüzde tüm acımasızlığı ile sosyal medyaya taşınmış durumda.
Çocuklarının sportif, sosyal ve akademik başarılarını sosyal medyaya taşıma ve paylaşmanın altında yatan temel neden başarıyı sevdikleri ile paylaşmaktan çok biz sizden daha iyiyiz, güçlüyüz mesajının verildiği saldırgan ve yıkıcı içgüdü den başka bir şey değildir.
Geçtiğimiz yıllarda karnenin ve aldığı ödüllerin resimlerini ve başarıları sosyal medyada paylaşan anne ve babalar aşırı şekilde çoğalmıştır. Bu davranışı eğitimli ebeveynlerin hatta öğretmenlerin yapması ise bu noktada cehaletin ve yanlış anne baba tutumunun toplumun her kesiminde olduğunu açıkça gösteriyor. 8-10 yaşında öğrencilerin ödül belgeleri ve karnelerini arkadaşımın bir zayıfı var üzülür diyerek paylaşmazken. Öğretmen, doktor veya mühendis anne baba tarafından paylaşılması psikolojik boyutta sağlıklı bir davranış değildir.
Karne günü yaklaşırken ailelere uyarımız önemlidir. Çocuğunuzun üzerinden insanlara saldırıyor, onun başarısını silah olarak kullanıyor, psikopatolojik davranışlar gösteriyorsunuz. Yapılan davranış Kendi çocuğunuzun psikolojik sosyal gelişimini olumsuz etkiliyor, Akademik başarı kaygıları anksiyete boyutunda ortaya çıkıyorken başarısı düşük çocuklar ve aileleri için ise huzursuzluk kaynağı oluyor. Karşılaştırmalar, düşük benlik kavramı geliştirmeye ve insani ilişkiler dışına çıkmasına neden oluyor.
Lütfen çocuklarınızın karnelerini ve onlara aldığınız hediyeleri sosyal medyada paylaşmayın, çok bahsetmeyin bu onun yaşam görevi ve normal gelişim sürecinde bir aşamadır, törenleştirmeyin.‘ (Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği)
Bir yanıt bırakın