
Yaptıkları fonksiyonel MR çalışmalarında “Üstün yetenekli bir çocuk, beynini nasıl kullanır” sorusuna da yanıt aradıklarını belirten Prof. Dr. Sirel Karakaş, önemli bilgilere ulaştıklarını söylüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri proje sonucunda üstün yetenekli çocuklarda görsel ve uzaysal biliş yeteneğinin ayırt edici olduğunu ve bu çocukların, söz konusu yetenekle dünyaya geldiklerini açıklıyor. Bunun ölçümlenmesi için girilen fonksiyonel MR incelemesinde, bu kişilerin beyinlerinin hangi bölgesinin ne şekilde çalıştığına bakılıyor. Görülüyor ki görsel uzaysal problem çözerken ortaya koydukları beyin aktivasyonları farklı. Beynin ön kısmı zor görevlerle karşılaşıldığında ve yüksek bilişsel çaba gerektiği zamanlarda kullanılıyor. Arka taraf ise kişinin bilinçli olarak düşünmeden de çalıştırdığı alanlar olarak değerlendiriliyor.
Normal zekâlı ve sağlıklı çocuklarda zekâ testi gibi uygulamalarda beynin ön tarafındaki aktivasyonu çok güçlü. Buna karşın üstün yetenekli çocuklarda en zor görevler bile yerine getirilirken beynin sadece arkada bulunan çeper lopunda aktivasyon görülüyor. Burası görsel ve uzaysal bilişin kontrol edildiği merkez olarak dikkat çekiyor.
Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara sık söylenen “Niye dikkat etmiyorsun?” ya da “Aklını çalıştırsana” gibi cümleler aslında haksız değerlendirmeler. Bu çocuklar beyinlerini çok daha yaygın bir şeklide kullanıyorlar ancak başarılı olamıyorlar. Karakaş, “Bu çocuklar aslında beyinlerini yeterince çalıştırmalarına karşın çabaları yetmiyor” diyor.
Kaynak:HT
Bir yanıt bırakın